středa 3. června 2015

Sídlo firmy: Co musí splňovat?

V následujícím článku se společně podíváme na to, co je sídlo firmy a jaké právní náležitosti musí ze zákona splňovat.

Sídlo firmy nebo společnosti je právní označení pro adresu, na které právnická osoba skutečně sídlí a která je obvykle zapsána v nějakém veřejném rejstříku, nejčastěji pak obchodním. Aby mohla být zapsána, je potřeba předložit souhlas majitele nemovitosti s umístěním sídla společnosti. Souhlas nesmí být starší než 3 měsíce. Podnikatelskou činnost nelze provozovat bez sídla a sídlo může být jen jedno. Sídlo společnosti je zapsáno ve společenské smlouvě, která se vyhotovuje ve formě notářského zápisu.
V případě fyzické osoby se nemluví o sídle společnosti, ale o místě podnikání. Je to skutečné místo podnikání a je zapsané v obchodním nebo jiném rejstříku. Podnikatel k němu má právní důvod užívání.

Jaké podmínky musí splňovat?

Se sídlem jsou spojené povinnosti, které vyplývají ze zákona.
  • Sídlo společnosti musí být označeno názvem a identifikačním číslem společnosti.
  • Společnost musí zajistit přebírání písemností posílaných na adresu uvedenou jako adresa sídla.
  • Musí být také v sídle společnosti zajištěn kontakt s veřejností a státními úřady.

Vedle těchto nejdůležitějších existují i další povinnosti spojené se sídlem společnosti.
  • Společnost musí na všech objednávkách, fakturách, na webových stránkách uvádět údaj o sídle společnosti.
  • Musí být schopna prokázat vlastnické nebo užívací právo k prostorám, v nichž je umístěno sídlo společnosti.

Další povinnosti vyplývají ze změny sídla společnosti.
  • Při změně je nutnost podat návrh na zápis změny a to bez zbytečného odkladu.
  • Je potřeba hlásit změnu Živnostenskému úřadu, pokud již nebyla zapsána do obchodního rejstříku.
  • Musíte oznámit změnu sídla Finančnímu úřadu do 15 dnů.
  • Má-li společnost zaměstnance, musí oznámit změnu sídla rovněž správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně do 8 dnů.

Sídlo v bytě – ano či ne?

Sídlo nesmí být v bytě, pokud to odporuje povaze právnické osoby nebo rozsahu její činnosti. Obchodní rejstříky tolerují sídlo společnosti v bytě ve výjimečných případech. Daň z nemovitosti pak může být až 15x vyšší, pokud je na převažující části podlahy provozována podnikatelská činnost.

Postihy za neplnění povinností

Pokud společnost nesplní všechny výše uvedené požadavky, mohou ji potkat sankce. Míra trestu se může vyšplhat až k soudnímu rozhodnutí o zrušení společnosti a její likvidaci.

Virtuální kancelář

Virtuální kancelář je taková podoba sídla společnosti, která se využívá jako fakturační a korespondenční adresa. Firma se tímto způsobem vyhne pronájmu nebo koupi drahých komerčních prostor.

6 komentářů:

  1. Tak ono, když děláte třeba na PC, tak je to celkem snadné. Horší to mají majitelé větších provozů, kde se používají třeba šroubové kompresory a další větší zařízení. Tam už je třeba fakt řešit bezpečnost a splňovat různé normy. Každopádně díky za přehledný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě s vámi souhlasím. Sama právě podnikám primárně na internetu, takže si můžu dovolit mít virtuální sídlo firmy. Co jsem si tak všimla, tak tato možnost je v posledních letech čím dál populárnější. Například moje kamarádka, která podniká to má také takto vyřešené. V dnešní době se to prostě vyplatí.

      Vymazat
  2. Nevíte někdo jak je to se sídlem firmy pokud bych si chtěl rozjet eshop? Je nutné fyzické nebo by stačilo virtuální? Mám právě nápad na internetový obchod a během tohoto roku bych to rád rozjel. Mimochodem ještě jeden dotaz, nemá někdo náhodou zkušenost s touto službou pro monitoring webu - https://uptimeuno.com/ ? Díky moc.

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je určitě dobré vědět. Díky moc. Taky jsem se teď pustila do podnikání. Konkrétně si chci otevřít restauraci. Prostor mám, ale otevíračka je ještě daleko. Teprve nedávno jsem od https://www.atfornax.cz/ objednala všechno potřebné gastro zařízení, takže ještě chvíli potrvá, než se to vše podaří dát dohromady. Snad to půjde podle mých představ.

    OdpovědětVymazat
  4. Moje kamarádka podniká už několik let v oboru IT a taky si pořídila virtuální sídlo své firmy. Zatím je s tímhle řešením velice spokojená a její podnikání se pomalu, ale jistě rozrůstá. Dokonce má stále více klientů, pro které si každý rok nechává natisknout kalendáře s logem její firmy.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem s podnikáním začal tak, že jsem provozoval dropshippingový internetový obchod. Stačilo mi tedy virtuální sídlo. Nicméně teď už mám vlastní obchod, kde zboží odesílám sám, takže už mám fyzické sídlo. Dokonce teď zvažuji i otevření kamenné prodejny. Do čeho budu muset zainvestovat jsou i skladovací prostory a do nich nejspíš koupit i nějaké policové regály. Přecejen zboží se někde skladovat musí a mé současné prostory pro toto už nestačí.

    OdpovědětVymazat